ناب زیست

۱ مطلب در فروردين ۱۴۰۱ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

سپتیک تانک فاضلاب

سپتیک تانک فاضلاب چه کاربردی دارد؟

بیایید قبل از هر چیزی ویژگی های سپتیک تانک فاضلاب پلی اتیلنی را مد نظر قرار داده و چک کنیم چه کاربردی دارد؟

 

استحکام بالای مخزن و طول عمر بالا.

امکان دفن کردن آن ها و عدم امکان خوردگی یا زنگ زدگی.

وزن سبک و امکان جابجایی و مدیریت آسان هنگام نصب و راه اندازی.

نصب آسان و عدم نیاز به پیش سازهای ساختمانی در محل نصب.

بهره گیری از پوشش های ضد اشعه ماورا بنفش و در نتیجه مقاومت بالا در برابر نور خورشید.

هزینه های پایین تر از نقطه نظر خرید، نصب و راه اندازی و هزینه های پایین نگه داری در طولانی مدت.

عدم نیاز به آب بندی و عایق کاری بدنه داخلی و خارجی با اطمینان از عدم نشت هیچ نوع آلودگی و بوی نامطبوع به محیط خارج تانک.

قابلیت ارائه در انواع شکل ها به صورت افقی یا ایستاده و طراحی شده در ابعاده مختلف با ظرفیت عای متغیر از ۳ تا ۱۴۴ متر مکعب.

امکان سرویس های دوره ای آسان و تخلیه لجن های ته مانده در مخزن توسط دریچه های خروجی. خصوصا مخازن مادولار یا ماژولار

امکان دسترسی به تمامی کف سپتیک تانک فاضلاب برای تخلیه لجن به دلیل داشتن منهولهای متعدد

امکان عبور از درگاه های باریک ، عرض ۱۳۰سانتیمتر ، ارتفاع ۲۰۰ سانتیمتر

ویژگی‌های ساختاری سپتیک تانک پلاستیکی

به طور کلی تانکر ها و مخازن پلی اتیلن، دارای ساختار زنجیره های کربنی در ساختار مونومرهای سازنده بوده و با ترکیب های پی در پی پلیمرهایی نفوذناپذیر در برابر نور خورشید می سازند. سپتیک تانک های پلی اتیلنی به دلیل ساختار انعطاف پذیر بدنه خود توانایی تحمل فشارهای بالای ۴ نیوتون بر میلی متر مربع را داشته و تحمل تغییرات دمایی قابل توجه را دارا هستند. این مخازن پلاستکی طول عمر نسبتا بالایی داشته و نیاز به سرویس های دوره ای و بازبینی های کمی هستند.

 

محاسبه حجم سپتیک مورد نیاز

برای اینکه پیش از اقدام به خرید بدانید به چه ظرفیتی از سپتیک تانک نیاز دارید باید مقدار فاضلاب دفع شده در طول یک شبانه روز را محاسبه کنید. اگر میزان حجم فاضلاب دفعی ساختمان شما تا ۲ متر مکعب باشد شما به مخزنی با حجم ۵ متر مکعب نیاز دارید. اگر حجم فاضلاب دفعی ساختمان شما بین ۲ تا ۶ متر مکعب باشد، حجم تانک مورد نیاز برای شما ۱٫۵ تا ۲ برابر حجم فاضلاب دفعی خواهد بود. و اگر میزان دفع فاضلاب ساختمان شما در یک شبانه روز بیش از ۶ متر مکعب است باید حجم مورد نیاز خود را از طریق معادله زیر بدست آورید:

 

V = 4500 + 0.78 F

 

طبق این معادله حجم مورد نیاز شما (V) برابر است با: حجم فاضلاب دفعی در یک شبانه روز (F) ضرب در ۰٫۷۸ به علاوه ۴۵۰۰٫

 

برای محاسبه حجم فاضلاب تولیدی در یک شبانه روز نیز باید افراد ساکن در ساختمان را در نظر گرفت. برای این کار از جداول تعیین کننده سرانه تولید فاضلاب توسط هر شخص بسته به ساختمان مورد سکونت استفاده کنید. در این جدول ها با توجه به کاربری ساختمان حجم فاضلاب تولید شده توسط هر شخص در شبانه روز تعیین می شود. شما می توانید با پیدا کردن حجم تولیدی فاضلاب طی یک شبانه روز با توجه به کاربری ساختمان خود، عدد بدست آمده را در تعداد افراد ساکن در ساختمان ضرب کنید و حجم فاضلاب تولیدی در شبانه روز را بدست آورید.

انواع سپتیک تانک فاضلاب

سپتیک تانک فاضلاب در اغلب پروژه های بزرگ کاربرد دارد.

 

اجزای سپتیک تانک پلی اتیلن

یک تانک سپتیک پلی اتیلن از اجزایی به شرح زیر تشکیل شده است:

 

بخش ورودی فاضلاب: شامل لوله و بافل ورودی

 

مخزن اولیه تانک: بیشتر تجمع لجن و فاضلاب در این بخش رسوب می کنند

 

دیواره جدا کننده: این دیواره از ورود لجن ها و روغن ها به بخش شفاف سازی مخزن جلوگیری می کند.

 

بخش شفاف سازی: این بخش از مخزن فاضلاب فیلتر شده و نیمه شفاف که مواد سبک مانند روغن ها و مواد ته نشین شونده از آن حذف شده اند در آن تجمع می یابند و به صورت سرریز از خروجی مخزن سپتیک وارد چاه جذبی می شود.

 

بخش خروجی فاضلاب: شامل لوله و بافل خروجی است. تهویه و خروج گاز از سچتیک تانک می تواند ز طریق نصب سه راهی در ورودی مخزن با در محلی که امکان هدایت لوله ونت به صورت عمودی به بلندترین نقطه ساختمان باشد انجام پذیرد تا گازهای حاصل از فعالیت بی هوازی باکتری ها از این طریق از سپتیک تانک خارج شود.

 

روش نصب و راه اندازی سپتیک تانک پلاستیکی

سپتیک تانک پلی اتیلن می تواند به دو صورت دفنی (زیر زمین) و یا روی زمین نصب شود. با این حال توصیه می شود سپتیک تانک ها را در محفظه ای ( اتاقکی زیر زمین ) دفن کنید تا امکان دسترسی و اتصال بخش خروجی به شبکه فاضلاب به راحتی صورت پذیرد. بدین جهت همواره پیشنهاد می شود از سپتیک تانکی استفاده کنید که در صورت پر شدن مخزن توانایی تحمل فشار وارده از سمت مایعات درون مخزن را داشته باشد.

 

در غیر این صورت در مواجه با فشار های مذکور سپتیک تانک تغییر شکل داده و حتی احتمال تضعیف و شکستگی دیواره های آن وجود دارد. از اینرو مخازن سپتیک پلاستیکی از مقاومت کافی برخوردار بوده تا جایی که فروشگاه ناب زیست آنها را گارانتی تعویض نموده است.

 

برای نصب سپتیک تانک پلی اتیلنی به روش زیر زمینی باید مراحل زیر را دنبال کنید:

 

حفر کانالی در زمین به طول حداقل یک متر بیشتر از طول سپتیک تانک خریداری شده و با عرضی یک متر بیشتر از عرض آن. عمق خاک برداری نیز باید به اندازه ارتفاع سپتیک تانک خریداری شده باشد.

 

زیر محل قرارگیری سپتیک تانک باید کاملا مسطح باشد. برای اطمینان از این نکته پیشنهاد می شود زیر محوطه قرارگیری سپتیک تانک را با یک لایه سیمان مسطح کنید( سطح لیسه کشی شده ).

 

پس از قرار دهی سپتیک تانک لوله های ورودی و خروجی را نصب کرده و اطراف سپتیک تانک را با گراول یا پوکه صنعتی پر کنید.

سپتیک تانک فاضلاب

مکانیسم عملکرد سپتیک تانک پلی اتیلن:

سپتیک تانک فاضلاب پلی اتیلنی کارآمدترین نوع سیستم پیش تصفیه می باشد و این عملیات را به وسیله سیستم های بی هوازی از طریق باکتری های بی هوازی انجام می دهد. مدت زمان لازم برای نگه داری و تصفیه فاضلاب در سپتیک تانک پلی اتیلن به مدت یک الی سه روز می باشد. در این بازه زمانی مواد سبک و روغنی به سطح مهاجرت کرده و لجن های موجود در فاضلاب در قسمت انتهایی سپتیک تانک ته ‌نشین شده و در اثر فعالیت و عملکرد باکتری ‌های بی ‌هوازی تجزیه می ‌شود.

 

این تجزیه به کمتر شدن میزان لجن کمک شایانی کرده و بنابراین مدت زمان لازم برای تخلیه سپتیک تانک را افزایش می دهد. معمولا هر دو سال یک بار لازم است سپتیک تانک را از لجن های ته نشین شده خالی نمود. البته توجه شود که کمی لجن که حاوی باکتری های ضروری برای ادامه فعالیت سپتیک تانک است در مخزن باقی بماند.

 

در مراحل پیش تصفیه فاضلاب از طریق لوله های ورودی به بخش ورودی تانک وارد می شود. یک دیواره جدا کننده این قسمت را از سپتیک تانک فاضلاب را از قسمت دوم جدا می کند. در قسمت اول قبل از فیلتر مواد ورودی آرام آرام ته نشین شده و مواد معلق و سایر ذرات کم کم ته نشین می شوند. این عمل بر اساس وزن مولکولی ذرات اتفاق می افتد. در این مرحله روغن ها به علت دارا بودن وزن مولکولی کم معمولا در سطح مخزن به صورت شناور در می آیند. این روغنها نیز می توانند تجزیه شوند. باقی مانده آنها را می توان از سطح مخزن به کمک ماشین لجن کش تخلیه کرد.

 

با جمع شدن و ته نشین شدن مواد و ذرات در بخش انتهایی مخزن توده ای به شکل لجن ایجاد می گردد و به مرور زمان با رشد و گسترش تعداد میکروارگانیسم ها و باکتری های بی هوازی روند تجزیه مواد آغاز شده و سرعت می گیرد. انجام این واکنش های شیمیایی به مرور زمان باعث شکل گیری و تولید گازهای مختلف من جمله متان می گردد که از طریق لوله های تهویه تعبیه شده در ورودی مخزن از مخزن خارج می شود.

 

جالب است بدانید که اخیرا در برخی کشورهای توسعه یافته از گاز متان تولید شده در این مرحله برای تامین سوخت کارگاه ها و محیط های صنعتی نیز استفاده می شود و نه تنها استفاده از سپتیک تانک ها واجد اهمیت زیست محیطی بوده بلکه در تامین بخش قابل توجهی از انرژی و صرفه جویی در انرژی سوخت های فسیلی نیز تاثیرگذار است.

 

در ادامه روند پساب تولیدی ک حالا تقریبا فاقد ذرات معلق می باشد ار طریق لوله تعبیه شده در دیواره جدا کننده وارد بخش دوم مخزن می شود. در این مرحله پساب زلال شده و ذرات شناور مانند روغن ها نیز از آن جدا می شوند و پساب پیش تصفیه شده از طریق لوله های خروجی به فاضلاب شهری وارد می شود.

سپتیک تانک فاضلاب پلی اتیلنی

همان طور که قبلا نیز اشاره شده معمولا سپتیک تانک های پلی اتیلن نیازمند تخلیه در بازه های زمانی دو سالانه هستند. اما دقت کنید که هنگام تخلیه مخازن همه لجن موجود را تخلیه نکنید چرا که اگر همه لجن به طور کامل خارج شود بخش اعظمی از میکروارگانیسم های فعال موجود در تانک را از دست خواهید داد و با شروع مجدد روند انتقال و تصفیه پساب، مدت زمان زیادی لازم است تا میکروارگانیسم های جدید تکثیر یافته و شروع به رشد و فعالیت کنند. بدین ترتیب حجم لجن اولیه موجود در مخزن افرایش می یابد.

 

راندمان تصفیه پساب توسط سپتیک تانک پلی اتیلن

معمولا راندمان تصفیه پساب توسط سپتیک تانک ها بالا می باشد اما آنچه که این راندمان را تحت تاثیر قرار می دهد یکی غلظت مواد ورودی به سپتیک تانک و دیگری غلظت مواد خروجی از آن می باشد. به عبارت دیگر معمولا در مکان هایی که به دلایلی میزان ورود روغن و مواد چرب به داخل مخزن بیشتر است و از آنجا که این مواد دارای چگالی نسبتا بالایی هستند راندمان کار کاهش می یابد.

 

با این حال اگر شما از سپتیک تانک های بتنی استفاده کنید می توانید مشکلات متعددی را تجربه کنید. برای نمونه می توان گفت مهم ترین مشکل در مورد سپتیک تانک های بتنی نفوذپذیری و احتمال نشت مواد از داخل آن ها به سمت بیرون است. این مساله نه تنها موجبات آلودگی های زیست محیطی را فراهم می کند و باعث به خطر افتادن بهداشت و سلامت افراد حاضر در محل می شود بلکه حتی می تواند به ساختارهای بتنی و نقاط اتصال سپتیک تانک آسیب زده و طول عمر سپتیک تانک را نیز کاهش دهد.

 

هم چنین مشکل دیگر این سپتیک تانک ها این است که از آنجا که محل اتصال قطعات پیش ساخته مقاومت چندان بالایی ندارد، این سپتیک ها در برابر فشار های جانبی وارد شده توسط مایعات داخل سپتیک و یا خاک اطراف تانکر بسیار ضعیف بوده و پس از مدتی ترک بر می دارند و حتی در صورت استفاده از پوشش های قیری در مقابل این فشار ها مقاومت چندانی از خود نشان نخواهند داد. به همین دلیل این سپتیک ها را نمی توان در عمق های خیلی پایین زمین حفر کرد که این موضوه نیز به نوبه خود مشکلات دیگری از نقطه نظر اتصال شیرهای خروجی با سیستم های فاضلاب شهری و آلودگی های محیطی را به همراه خواهد داشت.

  • Er_Fun